Brasov

Sergiana– daca inca mai vreti prezentare cititi mai jos, pentru ca noi subscriem (asta e atitudinea, asta e servirea, asta e feelingul de acolo).

“Domnule dragă, află că mare cinste şi bucurie ne-ai făcut când ne-ai băgat în samă. Şi mai află că şi noi te-om cinsti de eşti numa unu, ori cu muierea, ori cu cine te-ai aflat şi te-ai înţăles. Că ăsta-i rostu nost. Să ne grijim de toate ca să te îmbucuri c-ai şezut în locanta noastă. Că altminteri nu-i pomeneală să te întorni ş-altdat.
Şi să mai ştii, domnule dragă, că noi te-om aştepta în toată zîua cu bucate alese, grijit tocmite, bere rece nemţască şi vinuri de soi, de pe la noi, ca să-ţi tihnească şi să te aline la casa sufletului!
Dară ia aminte! Lasă năcazurile şi nevoile la uşă, nu te aşeza cu ştresu la masă că nu ţi-a umbla bine! Vinu şi bucatele, de le-i ajuta c-o pălincă ş-o snoavă ticluită, or face trabă mai bună.
Ş-apoi bagă de samă, la noi, în chimniţă şi în grădină, se mănâncă-n trii limbi cu mare gură bucuroasă. Săseşte, ungureşte şi româneşte. Doar p-o formă de-i pofti o probă de cetire, pentru trii feluri de vită, toate la fel de ocoşe-n farfurie, da’… dă tot altfel: muşchi de vacă cu tarhon, ca la Helder, ori la fel de bine-un muşchi de vacă cu şurţ de costiţă afumată, ca la Pesta, şi fain şi-al treilea Muşchi de vită, cu sos pestriţ şi strochituri de ficăţei.

Om găsi minteni ceva pre cum ţi-i vrerea: iuţeli reci ori fierbinţeli înnecate-n sosuri, ori zvântate,…toate s-adună şi se potrivesc că-s …Bunătăţuri din Ardeal.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*